Takk til dei folkevalde i Gloppen 1925!

Har du nokon gong tenkt på tilfeldighetane som førte til at forfedrane dine endte opp i lag? Eg hadde nettopp ei slik hending! Ikkje visste eg at det var takka vere heradstyret i Gloppen at oldemor mi kom til Hyen og traff oldefar min!

I arbeidet med ein artikkel for Årbok for Nordfjord, har eg freista å finne ut meir om jordmora i Hyen – altså mi oldemor. På leit etter informasjon om tida før ho kom til Hyen, endte eg opp på Statsarkivet i Bergen. Der fekk eg fabelaktig hjelp og dei anbefalte ein titt i arkivet etter fylkesmannen i Sogn og Fjordane. Ein av ansvarområdene til fylkesmannen var å tilsetje jordmødrer i fylket. Som vi kjem til å sjå vart dei ofte tilsatt etter «ønska» til kommunen og distriktslegen for det aktuelle jordmordistriktet.

Gleda var stor når eg fant brevvekslinga kring tilsetjing av ny jordmor for Hyen jordmoderdistrikt i 1925! Eg fann ut at det var 5 søkjarar på stillinga – interessant tenkte eg og leste vidare. Men så kom det sjokkerande brevet! Distriktslegen meinte at Borghild Torvik frå Eid burde få jobben! Argumentet hans var at ho Borghild tross alt var nordfjording og visste kva ho gjekk til når ho søkte seg til Nordfjord.

Heldigvis for meg og resten av slekta meinte dei folkevalde i Gloppen at Clara var det beste alternativet, sidan ho hadde arbeidd et halvt år som vikar i Balestrand. Distriktslegen meinte no at det var ingenting å bry seg med, men han gav etter og gjekk med på at Clara skulle bli ny jordmor i Hyen! Puh!

Her har eg transkribert brevet:

Jeg har i og for sig intet mot herredstyrets instilling. Samtlige ansøkere har m.h. tilkarakterer like. De fra Bergen uteksaminerede bør foretrekkes, da elevene der lærer at legge tang, hvad der i Hyen kan komme godt med. Ansøker nr 1 Alette Øksnes begrunder sin ansøkning med at hun finder sit nuværende distrikt for litet, men det kan neppe vere mindre end Hyen. Hvorfor hun ikke er innstillet. Grunnen til at jeg indstillet Borghild Torvik som nr 1 er at jeg gaar ut fra at hun som nordfjording sandsynligvis ved hvad Hyen er. Herredstyret har lagt vegt på at Clara Lande har ½ års praksis som vikar – en tid der efter min mening er for kort tid til at kunne oppgjøre sig nogen mening om hennes dyktighet. Da imidletid representantene fra Hyen heri saa en betryggelse, har jeg intet imod at hun ansettes.

Gloppen distriktslæge (krussedull krussedull) 06/12-25

 

Skjermbilde

Takk for meg!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s